Més dades sobre Mr. Mattey

Revisant les dades que tinc acumulades m’he adonat que el post recapitulatori sobre Mr. Mattey no recollia una dada importantíssima que en el seu moment va aportar Maria Josep Mulet en la seva obra Fotografia a Mallorca, 1839-1936. El nostre daguerreotipista va fer acte de presència a Palma a primers de març de 1850, i es va instal·lar temporalment a la “casa número 25, piso 1º en el Borne, en medio de los Cafés.” [Diario Constitucional de Palma (Palma de Mallorca), 1850.03.05] El que m’interessa destacar del seu anunci és el fet que remarqui que és “muy conocido en Barcelona por sus retratos coloridos.” Aquesta dada ens permet avançar cinc anys la seva presència a la ciutat comtal, i si acceptem el que diu hem d’entendre que ja feia algun temps que hi era. No tenim dades sobre qui il·luminava els seus daguerreotips a Palma.

Imatge

Anunci del daguerreotipista Mattey publicat al Diario Constitucional de Palma (Palma de Mallorca), els dies 5 i 8 de març de 1850 [Hemeroteca Digital de la BNE: http://www.bne.es/es/Catalogos/HemerotecaDigital/index.html%5D

Cal dir que l’anada a Palma de daguerreotipistes i fotògrafs establerts a Barcelona va ser un fet bastant habitual durant la dècada dels cinquanta. A Mattey, el van seguir Salvador Arandes (1851), Mariano Bellver (1851 i 1852), Rafael Albareda (1854, 1855, 1856), Víctor Grandin (1859), entre altres. En el cas d’en Rafael Albareda en una de les ocasions va haver d’allargar l’estada durant uns mesos en haver-se declarat una epidèmia de còlera a Barcelona. Però aquest seria un altre tema.

La presència de Mattey a Barcelona el 1850 dóna més versemblança a què l’Elisa Mattey, que havíem localitzat a l’exposició anual de la Asociación de Amigos de las Bellas Artes del 1851, sigui una familiar del fotògraf. Podria ser Elisa Mattey qui acolorís els daguerreotips del fotògraf en aquests anys? El 1850 Manuel Moliné només tenia disset anys i l’Eusebi Planas no hi treballarà fins al seu retorn de París, que està datat el 1854. Tampoc podem precisar en quin moment va treballar amb Mattey, el pintor, miniaturista i daguerreotipista Enrique Lorichon, però si que podem afirmar que no el va acompanyar a Palma, si acceptem com a cert el que deia una gasetilla de la premsa de Barcelona a finals del mes de febrer d’aquell 1850: “Sabemos que dentro breves días parte para la Corte el aventajado retratista en miniatura, fotografía y al daguerreotipo, D. Enrique Lorichon”. [El Sol (Barcelona), 1850.02.25]

Puc afegir, encara, una nova dada. Si l’anterior ens permetia recular l’estada de Mattey a Barcelona fins el 1850, aquesta potser ens permet allargar-la fins el 1868. Ens l’aporten Mª José Rodríguez i José Ramon Sanchis en la seva monumental obra Directorio de fotógrafos en España (1851-1936), que acaba de veure la llum a València, i de la que penso ocupar-me en les properes setmanes. Aquests autors han localitzat a Mattey en l’edició de 1868 del Anuario general del comercio, de la industria y de las profesiones; de la magistratura y de la administración … ordenado por D. Luís Marty Caballero, publicat a Madrid. Són, si més no, divuit anys d’estada a Barcelona, tot i que aquests darrers vuit anys, els que van del 1860 al 1868 em produeixen un cert neguit de dubte. Són els anys daurats de la targeta de visita, però les “carte-de-visite” que es coneixen de Mattey són escassíssimes.

——————————

Maria Josep MULET. 2001. Fotografia a Mallorca, 1839-1936. Palma de Mallorca: Consell de Mallorca / Barcelona – Madrid: Lunwerg.

Mª José RODRÍGUEZ MOLINA / José Ramon SANCHIS ALFONSO. 2013. Directorio de fotógrafos en España (1851-1936). Valencia: Archivo General y Fotográfico de la Diputación de Valencia.

One comment

  1. Retroenllaç: Noves dades biogràfiques sobre el retratista Mr. Mattey | Les pinces del fotògraf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: