Qui sóc?

Jep Martí Baiget (Cervià de les Garrigues, 1955)

Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i màster en Arxivística per la Universitat Rovira i Virgili.

He publicat els llibres Valls. Una memòria fotogràfica (1845-2000); Pere Mialet i Rabadà (1900-1968). Periodista, narrador i comediògraf; i Indaleci Castells Oller (1864-1930). Una vida al servei de Valls (Biografia política). Coautor, amb Pilar Musolas, de Valls, recull gràfic (1863-1969). He dirigit l’edició de 1981. Festes Decennals. He col·laborat en obres col·lectives, com La II República al Camp de Tarragona i als volums dels segles XIX i XX de la Història de Valls. He preparat l’edició dels llibres Articles Pedagògics d’Eladi Homs, i Teatre I, Teatre II i Teatre III, de Pere Mialet. He publicat diversos articles sobre patrimoni fotogràfic (“Estratègies per a la localització i la recuperació del patrimoni fotogràfic en una ciutat mitjana. L’exemple de Valls”, “Reflexions a l’entorn dels fons fotogràfics municipals”) i història local vallenca, en revistes com Quaderns de Vilaniu, Cultura, Kesse, Lligall, Kon-Tiki, BValls de Lletres.

Guanyador del concurs de cartells de les Festes Decennals de 1981, conjuntament amb Joan M. Vinyes. He comissariat exposicions i he impartit classes de postgrau sobre patrimoni fotogràfic a la URV.

En els darrers anys m’he dedicat a la recerca sobre la història de la fotografia al segle XIX i a aprofundir en les relacions d’influència entre la fotografia i la literatura al llarg d’aquest segle (“Notes sobre fotografia i literatura”, “Els Moragas de Valls, daguerreotípia i fotografia”, “Notes sobre daguerreotips literaris del segle XIX”, “Una perla de J. Laurent a la BHMT”, “Jules Ainaud (Lunel, França, 1837-Barcelona, 1900). Molt més que un fotògraf al servei de J. Laurent”, “Notes sobre la carte-de-visite. Arribada i popularització a Barcelona i Madrid (1854-1862)“, “El miniaturista i fotògraf Pedro Martínez de Hebert“, “Les incursions fotogràfiques del pintor i escenògraf Baldomero Almejún (1826-1889)“, etc.). Molts d’aquests treballs es poden llegir al blog lalbumdeljep.wordpress.com

Coautor, amb María de los Santos García Felguera, de “Barcelona i la daguerreotípia”, a El daguerreotip. L’inici de la fotografia. Barcelona, 2014. Catàleg de l’exposició homònima de celebració del 175è aniversari de l’arribada de la fotografia a Barcelona, organitzada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

“La recepción y el impacto del daguerrotipo entre los miembros de la Real Academia de Ciencias Naturales y Artes de Barcelona (1839 – 1851). Nuevas aportaciones.”, a Actas de las I Jornadas sobre investigación en Historia de la fotografía. 1839 – 1939, un siglo de fotografía. Zaragoza. (En curs d’edició) El text original en català, notablement ampliat, el podeu llegir al blog lalbumdeljep.wordpress.com

“Els Unal, fotògrafs de dues centúries (1860 – 1983)”, a Fotografia Unal. Girona: CRDI – Ajuntament de Girona / Rigau Editors, 2015.

Comissari de l’exposició “ROZADA (1859-1938). Fotògraf, escenògraf i periodista.” organitzada pel Museu de Valls, l’Arxiu Municipal de Valls i l’Associació Cultural Baixa Segarra. Autor del text del catàleg, “Rozada, un fotògraf singular”, publicat per Cossetània Edicions, 2017.

Autor de la base de dades que nodreix el web de Fotoconnexió “CLIFFORD. Portal dels fotògrafs del segle XIX a Espanya”, (http://www.fotoconnexio.org/clifford/) i coordinador d’aquest portal.

Soci fundador de l’associació cultural Fotoconnexió.

Des del 1986 dirigeixo l’Arxiu Municipal de Valls.

10 comments

 1. Es un placer siempre visitar tu blog, por eso te he puesto en mi lista de VERSATILE BLOGGERS AWARDS http://rebecapardo.wordpress.com/2013/07/19/versatile-bloggers-awards-y-mis-10-blogs/ ¡Un abrazo!

  • Muchísimas gracias Rebeca por incluir mi blog en tu lista de Versatile Bloggers Awards, y por tu comentario tan elogioso. A ver si en los próximos días encuentro un tiempo necesario para cumplimentar la “norma”.

 2. Retroenllaç: II Simposio Internacional FOTOGRAFÍA y PATRIMONIO | CICUS · Centro de Iniciativas Culturales de la Universidad de Sevilla

 3. Jordi Porta Ribalta

  M’alegra veure que la persona que ha acollit el material de la nostra família pocedent de Valls tingui l’historial professional que he pogut llegir. Cordialment,

  Jordi Porta Ribalta

 4. Jep, ara que té conegut en persona veig que ja era seguidora del teu blog… i el Clifford, enhorabona pels 4.444!!!
  Una abraçada

 5. Conrad Kent

  Estimado Jep, Me gustaría ponerme en contacto con Ud. sobre el tema de Pedro Martínez de Hebert. Sobre todo, me interesa escudriñar su actividad entre 1863 y 1867. El rigor de su investigación sobre el fotógrafo es admirable. Gracias

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s